Citymail | shipping smarter

Nieuwe BTW regels voor webwinkels

Nieuwe BTW regels voor webwinkels

Op 1 januari 2015 worden nieuwe BTW regels voor webwinkels van kracht. Nou ja, alleen als u als webwinkel ‘elektronische diensten’ aan consumenten binnen de Europese Unie zult leveren. Vanaf 1 januari mag je niet gewoon het Nederlandse 21% tarief rekenen, maar moet u het BTW-tarief rekenen van het land waar die consument woont. Gelukkig geldt dit niet voor fysieke producten, maar dus wel voor elektronische diensten en producten. Ik leg u uit wat er gaat veranderen.

Wat zijn elektronische diensten?

De nieuwe regels gelden enkel voor elektronische diensten, geleverd aan een burger in de EU die geen ondernemer is. Consumenten dus. Bijvoorbeeld wanneer u een elektronische dienst aan een consument in België of Duitsland levert. Het begrip ‘elektronische diensten’ is een beetje ongelukkig gekozen. Het gaat namelijk ook om elektronische producten, zoals:

  • gedigitaliseerde producten, zoals muziek, films, games en e-books
  • andere digitale producten, zoals beelden (foto’s, illustraties, huisstijlen), teksten en databanken
  • online trainingen en workshops (onderwijs op afstand)
  • online abonnementen op digitale kranten en tijdschriften
  • software die digitaal geleverd wordt (dus niet op een gegevensdrager, zoals een dvd of usb-stick)
  • ontwerpen en onderhouden van websites
  • hosting
  • online telecommunicatiediensten en omroepdiensten (bijvoorbeeld Netflix en RTL XL)

Woonplaats van de consument

De regels gelden alleen wanneer u aan een niet-ondernemer levert. Aan een consument. Wanneer u aan ondernemers levert blijven de oude regels van kracht. Om te weten welk btw-tarief er gerekend moet worden, zal u moeten weten waar de afnemer woont. Dit kan natuurlijk door simpelweg bij de bestelling de woonplaats of het land in te laten vullen. Maar het mag ook aan de hand van bijvoorbeeld bankgegevens of IP-adres. Dat laatste kan natuurlijk wel lastig zijn. U moet tenslotte vooraf duidelijkheid geven over de totale prijs, inclusief BTW. Misschien wil je de prijzen wel aanpassen op het land van de afnemer. Dan zul je voor de aankoop al moeten weten waar iemand woont, om de juiste prijs te kunnen berekenen. U kunt natuurlijk ook voor iedereen dezelfde prijs hanteren. Dan heeft u in het ene geval geluk, en hoeft u minder BTW af te dragen en moet u in het andere geval misschien wat meer afdragen.

Hoe moet u de BTW afdragen?

Over afdragen gesproken. De ingevorderde BTW moet natuurlijk ook afgedragen worden in het land waar de afnemer woont. Pfoeh, lastig.

''Een voorbeeld: een Duitser koopt een e-book bij een Nederlandse webwinkel. De webwinkel rekent het Duitse btw-tarief (19 procent). De webwinkelier moet vervolgens aan het eind van het kwartaal over dat e-book die 19 procent btw afdragen aan Duitsland. Hij draagt dus geen btw af over dit e-book in Nederland''

Om in Duitsland BTW af te kunnen dragen, heeft u in beginsel ook een Duits BTW-nummer nodig. Dat zou dus voor alle landen gelden waarin u aan consumenten elektronische diensten levert. Daar is geen beginnen aan. Onrealistisch. Daarom heeft de EU het mogelijk gemaakt om met een enkele aangifte voor alle landen de BTW af te dragen. De ‘Mini One-Stop Shop’, wordt dat genoemd, kortweg MOSS. De EU heeft er een heel document over geschreven. Wilt u er meer over weten, neem dan contact op met uw boekhouder of accountant. Zij zijn als het goed is volledig op de hoogte van de nieuwe regels en kunnen u tot in detail uitleggen hoe dit werkt en wat u moet doen.

Prijsverschillen

De verschillende BTW-bedragen hebben mogelijk consequenties voor de prijzen van de verschillende producten. Het BTW-tarief is in Luxemburg bijvoorbeeld maar 15%, terwijl het in Denemarken, Kroatië en Zweden wel 25% is. Dat is nogal een groot verschil. U zou er voor kunnen kiezen om niet aan elke land te leveren, zodat u de prijs hetzelfde kunt houden, zonder verlies te lijden vanwege de verschillende BTW-tarieven. Of u neemt dat verlies, omdat u op een ander moment misschien wel weer een voordeel hebt als u aan een land moet leveren met een lager tarief. Of u gaat verschillende tarieven hanteren, al zal dat wel een logistieke uitdaging worden op je website.
In elk geval zullen consumenten moeten weten welk bedrag ze af moeten rekenen, inclusief BTW en andere kosten. Ze mogen niet voor verrassingen komen te staan. U mag dus niet achteraf bepalen dat het bedrag hoger zal zijn. Denk dus goed na over hoe u dit wilt organiseren en neem tijdig maatregelen.
Levert u behalve digitale ook fysieke producten, dan heeft u te maken met meerdere BTW-tarieven. Voor de digitale producten en diensten gelden de regels zoals ik hierboven heb beschreven. Voor fysieke producten blijven de oude regels van kracht en mag u dus de Nederlandse BTW rekenen.

Via Charlotteslaw

Categorie: